Salta
Troede jeg gik glip af noget spændende i teatret… Det viste sig, at menneskemylderet skyldtes, at det var bistands-ansøgnings-dag, hmm, men fandt da samtidig ud af, at der var gratis koncert om aftenen med byens symfoni-orkester (på det tidspunkt så klientellet ganske anderledes ud).
Besøgte et par museer i Salta, hvor en af hovedattraktionerne er nogle mumificerede inca-børn udstillet i lufttætte kapsler. Det måtte man ikke tage billeder af, men det var spændende nok at se en lille film om, hvordan nogle bjergbestigende arkæologer havde fundet dem. Man mener de er blevet ofret i et ritual, hvor de bliver bedøvet med alkohol eller stoffer og så begravet levende, hvilket var en stor ære for familien. Man kan jo diskutere, hvor babarisk det er, når man sammenligner med de spanske conquistadores – på billedet herunder kan man se, hvordan inca’erne blev taget som slaver, hvilket minder mig om en joke jeg hørte, hvor en conquistador stolt hævner “Jeg bringer jer kultur, uddannelse og fremskridt”, hvortil en Inca-indianer spørger: “Hvad er sværdet så til?”
Som man lavede vin i gamle dage:
Er efterhånden lidt træt af katedraler, men den her fine lyserøde en på plaza’en i Salta, skal da med – på tredje billede herunder, kan man se en skoleklasse være inde og øve at slå korset tegn:
Jeg synes, vi skal adoptere den måde at drikke øl på i Danmark (og nej, jeg får desværre ingen penge fra Heineken for at sige det):
El Rancho
Efter at have tullet lidt rundt i byen, besluttede jeg at tage ud til Don Eduardos Rancho halvanden times kørsel fra Salta. Jeg blev budt hjerteligt velkommen af the Don himself og fik en lille rundvisning på gården og et glas vin uden label (drik gerne rigeligt, men langsomt, for ellers får du ondt i hovedet, og vi skal ud og ride i eftermiddag, var ordren). Han, og hans søde nye kone, lever af at opdrætte heste og have et par turister boende, som de laver god mad til og tager med på rideture. Jeg fin min egen lille hytte, som mindede mig lidt om min mormor og morfars kolonihavehus. Da jeg havde været der et par timer fik jeg lidt af et chok, da en kæmpe flok kom ridende – de var på grupperejse og havde været på en lille tur, hvorefter de skulle spise frokost med os og så direkte videre til Bolivia. Flere af dem sagde, at de ville ønske, de også kunne blive en nat eller to, men det kan man jo ikke, når man skal nå fire lande på 14 dage, synd! Det var en lystig frokost og de var rigtig søde allesammen (måske især fordi de trængte til at snakke med nogle andre end hinanden), men må indrømme, det også var rart da de tog afsted igen og idyllen sænkede sig. Bagefter var jeg ude og ride tre timer, med en af de ansatte og en lille fransk familie. Der var siesta fra kl. 19 til 22 og så var der ellers hjemmelavede empanadas, mere vin og hygge med ‘familien’. Der var en tysker, som havde været frivillig på ranchen i et par måneder, hvor han havde købt en hest og fået en i gave af Don Eduardo, som han så ville ride på alene hele vejen til Patagonien (det er det sydligste af Argentina, og Salta er helt i nord). Sådan er vi jo så forskellige, men det var da sjovt at høre om. Jeg spurgte, hvorfor han lige havde valgt at gøre det i Argentina, for han havde i forvejen rejst i alle lande i Sydamerika. Svaret var, at eftersom han gerne ville ride på en hest og ikke en lama for eksempel, var det bedst at blive i et land, hvor alle har heste, og ved hvad de og han har brug for, når han når frem til et nyt sted.
Det var simpelthen så hyggeligt, at være der, og helt trist at sige farvel, selvom det kun var to dage, men på den anden side, så jeg en stor tudse, og der var en natsværmer på størrelse med min hånd gemt i min hytte, som jeg ikke kun finde… Okay videre!
Purmamarca og Tilcara
Tilbage i Salte mødte jeg Nathalie fra Holland (jeg var i gang med at brokke mig højlydt over, at vores hostel ikke ville give mig bustiderne, men kun sælge mig en pakkerejse til næste station, og det kunne hun åbenbart godt lide), og vi besluttede at rejse videre sammen med kurs mod Bolivia. På vej nordpå stoppede vi i den lille smukke by Purmamarca, som er berømt for sin beliggenhed neden for Cerro de los Siete Colores (bakken med syv farver), og ved Pucara de Tilcara, hvor man kan kravle rundt blandt flere hundrede år gamle kaktusser i ruinerne af et gammelt fort/by fra før Inca’erne.
Da Conquistadorerne (kan ikke lige huske hvem præcist) kom til Jujuy-provinsen, vidste den lokale befolkning, at de var på vej. De vidste også, at de ikke ville have en chance mod den spanske hær… Men rygtet siger, at de satte sombreros på alle kaktusserne på bjergryggene, så det lignende at de var uendeligt mange og klar til kamp, hvilket fik spanierne til at vende om.
På vejen besøge vi også et værksted, hvor de lavede ler-krukker. Det mistede jeg hurtigt interessen for og legede med lamaerne (eller alpakaer, er ikke helt sikker, de spyttede ikke!?) mens jeg ventede på de andre.
Læg venligst mærke til, hvordan jeg i løbet af få minutter har lært frk Lama at posere på min selfie:
Humahuaca
Salta, som vi kom fra ligger i cirka 1200 meters højde, og for at vænne os til den tynde luft tog vi en nat i Humahuaca i 3000 meters højde, ikke langt fra grænsen til Bolivia. Det kan godt være, vi synes, der er langt fra København til Jylland, men der er en hel del længere fra Buenos Aires til Humahuaca (over 1500 km), det er svært at forstå, det er det samme land:
Lama-stew sidste aften i Argentina:
Bemærkelsesværdigt hundehus på busstationen i Humahuaca, hvorfra vi tog til grænsen ved La Quiaca: